Sterker na borstkanker – getuigenissen

Na de fysische verwerking en opvolging van borstkanker gaat je leven opnieuw verder.
Maar hoe?

Tijdens de behandeling word je goed omringd en krijg je de beste zorgen.  Daarna blijf je meestal alleen met je vragen, angsten, zorgen. Immers iedereen in je omgeving gaat ervan uit dat alles achter de rug is, behalve jijzelf. En dan begin je de zoektocht naar een leven waar je weer vreugde en vertrouwen kan vinden…

Zoek je naar een veilige omgeving waar je alle twijfels, onzekerheden, angsten kan omzetten naar vertrouwen in jezelf en je lichaam.

De cyclus ‘Sterker na borstkanker’  maakt je sterker en zelfbewuster. Naast de ontspanning en innerlijke rust die je daar vindt, leer je jezelf beter kennen en waarderen. Je neemt leiderschap over jezelf en dat voelt erg goed.

Samen met het team stel je jezelf open, je kijkt naar binnen en op een ontspannen manier kan je je angsten een plaats geven waar ze je niet (meer) kwetsen. Uiteindelijk zal je automatisch een antwoord vinden op vragen als

 • wat wil je doen dat je nog niet doet?
 • Wat wil je meer doen van wat je nu reeds doet?
 • Wat wil je minder doen van wat je nu doet?
 • Wat zou je niet meer doen?

Het mentaal-emotioneel herstel na die moeilijke periode toont je weer de mooie kanten van het leven.  En daar hoor jij als persoon ook bij. Meer nog, je staat er niet alleen voor.

Het heeft de deur naar mijn leven opengezet.
MARINA

Voor wie?
Vrouwen die concrete stappen willen zetten in hun emotioneel verwerkingsproces na de fysieke verwerking van borstkanker.

Pilootgroep
5 moedige vrouwen doorliepen als eersten de cyclus.

Waarom namen ze deel?

 • Uit nieuwsgierigheid, de kracht van het onbekende
 • Om te leren omgaan met veranderingen
 • Om te kunnen loslaten
 • Om na te gaan of mijn verwerkingsproces wel zo goed afgewikkeld is als ik denkt; een bijzondere kans om wat bovenkomt toe te late

Wat hebben ze bereikt? 

 1. Ze hebben hun prioriteiten veranderd. Ze zijn minder bang om die dingen te doen die hun gelukkig maken
 2. Ze ontdekten nieuwe krachten in zichzelf
 3. Het hielp hen diepe verlangens toe te laten
 4. Het schonk hen de ervaring van onderlinge innige verbondenheid
 5. Het liet hen toe de confrontatie met zichzelf aan te gaan
 6. Ze werden sterker en zelfbewuster, leerden zichzelf beter kennen en waarderen
 7. Het hielp hen om hun lichaam te aanvaarden zoals het is
Ik werd zelfzekerder
Ik kies bewuster voor mezelf,  draag zorg voor mezelf 
Ik kan ook meer bewuste keuzes maken.
Ik ben ontzettend blij dat ik dit mezelf kado heb gedaan.
KATLEEN

 

Er is echt één iets dat ik dankzij de Seizoenen heb geleerd en dat is: Het besef hoe gelukkig ik ben met wie ik ben en hoe mijn leven in elkaar zit! En dat is toch een heel mooie verrijking/inzicht geweest. Dit draag ik mee voor de rest van mijn leven.
ELISABETH

Wie begeleidt de cyclus ?
Ruim 20 jaar begeleidt Ruth Bracke vrouwen in hun groei van uitdaging naar succes.  Borstkanker is zo’n uitdaging. Borstkanker confronteert je niet alleen met de dood,  ook met jezelf. Het doet je halt houden bij wie je bent, wat je wilt, wat je belangrijk vindt.

Het dwingt je tot keuzes, noodzaakt dat je jezelf terug ontdekt, opnieuw heel wordt en een plaats in het leven vindt. Dat proces gaat gepaard met twijfels, onzekerheid en angst. ‘Sterker na borstkanker’ is een 4 stapsproces dat je ondersteunt op de weg naar jezelf. Het helpt je de antwoorden, het vertrouwen en de zekerheid in jezelf te vinden.

Waarom een coachingcyclus?
De eerste stap is je bewust worden van de twijfels, de onzekerheden en de angst die na de fysieke verwerking je leven beheersen. Bewustwording geeft handvaten om te veranderen. Coaching geeft je de tools en helpt je de antwoorden in jezelf te vinden. Je leert jezelf beter kennen en waarderen. Je wordt  weer eigenaar van jezelf.

Waarom in groep?
Grenzen verleggen via ervaringen buiten je comfortzone werken helend. Gewoon kunnen zijn wie je bent, hoe verschillend ook. En je aanvaard weten in de groep geven een diepe verbondenheid. Die verbondenheid steunt je in de stappen die je zet waardoor je grenzen verlegt. Je put vertrouwen uit de verbinding met de ander. Een mooi geschenk naar elkaar toe.

Het was er leuk om iedereen terug te zien, ik had hen gemist.
Gaf onmiddellijk een goed gevoel toen we aan de sessie begonnen, alsof we met minder woorden elkaar al zoveel beter/sneller begrepen.
MARINA

Wat kan ik concreet verwachten?
Sterker na Borstkanker’ zijn 4 leer- en groeisessies die je meer inzicht geven in jezelf. Je oefent levensvaardigheden die je grip geven op je emoties. Je wordt aangemoedigd om je eigen grenzen te verleggen en stappen te zetten. Zo win je terug  vertrouwen in jezelf, je lichaam en het leven. Je maakt je eigen reisverslag en zet de stapstenen, uniek voor jouw weg uit. Dat geeft uiteindelijk energie, kracht en innerlijke rust.

Er is echt één iets dat ik dankzij de cyclus heb geleerd en dat is: Het besef hoe gelukkig ik ben met wie ik ben en hoe mijn leven in elkaar zit! En dat is toch wel een heel mooie verrijking/inzicht geweest. Dit draag ik mee voor de rest van mijn leven. 
Elisabeth

Eerste Sessie – Verzachten
Verzachten gaat over loslaten… Wat kan je loslaten wat je niet meer dient. Meer zelfs dat je belemmert, je in de weg zit om te doen en te laten en te zijn wat en wie je graag wilt. Je vertelt je verhaal en bevrijdt jezelf van wat je niet langer dient.

Tweede sessie – Vertragen
In Vertragen keer je naar binnen om jezelf te ontmoeten, om de verbinding met jezelf te hervinden en te voeden. Je krijgt handvaten aangereikt om met emoties om te gaan  zodat ze je niet meer overweldigen.

Derde sessie –  Toelaten
Wat laat zich in Toelaten zien, wat wil aan de oppervlakte komen…
Wat wil zich alten zien en wat wil gezien worden?
Een nieuwe frisse manier om met jezelf en je lichaam om te gaan.
Een blij zijn om … iets nieuws, anders.

Vierde sessie – Voelen
In de zomer laat je jezelf openbloeien, schitteren en voluit leven. Het is feest. Kunst is een andere manier om met ons lichaam om te gaan. We maken een sculpture in gips.

Ik vond het ondergaan ook wel fijn. De warmte en de stevigheid van de plaaster voelde deugddoend aan. Misschien zelfs een soort bevestiging dat het goed is zoals mijn lichaam nu is. Ik voel me gelouterd.
KAAT
De laatste sessie was een stap uit de comfort zone , zowel voor de kant van het actief iemand plaasteren als van sculptuur worden. Niettemin heb ik die stap wel gezet en door die stap te zetten, maakt het gemakkelijker om andere moeilijke stappen ook te zetten.
NANCY

Hoe deelnemen?
Heb je nog vragen, wil je graag deelnemen of nagaan of dit echt iets voor je is?
Neem  contact met Ruth Bracke: 0477/66.95.88 of ruth.bracke@telenet.be.
Warm welkom!

 

Nog meer getuigenissen

Ik kan mijn grenzen verleggen.
Het gaat er vooral om dat ik na de vorige sessies nu angsten/gevoelens achter mij kan laten en naar een volgend niveau ga waarbij het leven veel meer dynamiek en inhoud krijgt
MARINA
Ik heb een zeer speciale en intense ervaring meegemaakt. Het 'aarden' was een nieuw gevoel, heel raar, maar zeker niet onaangenaam. Het feit ook dat je gewoon via je 'zijn' kan communiceren, vind ik prachtig. Het geeft mij een supersterk, krachtig gevoel, zonder je boven iemand te moeten stellen. Het geeft een gevoel van 'rust'. Dit was voor mij zeker het hoogtepunt van de winter. Ik was ook verrast hoe anderen geïntrigeerd en benieuwd waren door mijn ervaring en hoe het hen aanzet om ermee aan de slag te gaan. Het omgaan en contact met de paarden is zeker iets om te houden in de seizoenen! Ik denk dat ook diegenen die er minder voor open staan, er toch een positieve vibe meekrijgen.
NANCY 
Voor mij heeft de laatste sessie globaal het gevoel nog versterkt: het gevoel dat we gewoon kunnen zijn wie we zijn, hoe verschillend ook, en ons onderling aanvaard weten, in onze verbondenheid.
 Ik was ook weer sterk ontroerd door wat ik zag gebeuren bij de anderen, zoals in de eerste sessie. Dat blijft me ook weer heel sterk bij.
Het effect van het contact met de paarden vond ik verrassend. Ik wist niet wat ik ervan had kunnen verwachten, en het heeft me meer inzicht gebracht in wie ik ben.
KAAT 
Het belangrijkste moment was voor mij overduidelijk het expliciet toelaten van mijn hunkering naar meer zelfzorg. Waar ik vooral naar hunker is: meer tijd. Meer tijd om te slapen, tijd om traag te zijn, tijd om niets te doen. Gewoon tijd hebben die me rust brengt.
KAAT